Neus Català i Pallejà (1915 – )

Nascuda a Els Guiamets, al Priorat, era filla de camperols. Lluitadora antifeixista a Catalunya i França, la van recloure al camp d’extermini nazi de Ravensbrück. Va treballar de camperola i a la cooperativa agrícola del seu poble.

Al maig de 1937 s’estableix a Barcelona on s’implica en la lluita antifeixista i comunista. Es va diplomar en infermeria i la van destinar a Premià de Dalt com a cap sanitària d’una colònia infantil Negrín de 180 infants refugiats, amb els quals va travessar la frontera cap a l’exili a les acaballes de la guerra.

A França es va implicar activament en la resistència, en l’organització dels maquis. Algú la va denunciar als nazis; la van recloure i torturar. L’any 1944 la van deportar al camp d’extermini de Ravensbrück i hi va viure fins que el van alliberar les tropes aliades l’any 1945.

Després va col•laborar activament en la lluita clandestina interior contra el franquisme. Des de 1962 s’ha dedicat a la defensa de la memòria de les deportades als camps de concentració, tasca que se li va reconèixer amb el Premi Catalana de l’Any 2006. Presideix l’Amical de Ravensbrück i continua militant activament en política.

Consulteu la biografia de Neus Català en el suport original de l’exposició aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: