Enriqueta Gallinat i Roman (1909 – 2006)

Nascuda al Raval de Barcelona en una família dedicada al comerç, va exercir la nova professió femenina d’oficinista en diverses empreses. Va militar activament a Esquerra Republicana de Catalunya des de la seva fundació l’any 1931.

Va afavorir una presència femenina més gran en la política i quan les dones va ser excloses del referèndum sobre l’Estatut, va organitzar el «plebiscit femení» que va reunir més de mig milió de signatures de dones a favor de l’autonomia de Catalunya.

Durant la guerra va esdevenir secretària personal d’Hilari Salvadó, l’alcalde de Barcelona. L’any 1937 va participar al Primer Congrés Nacional de la Dona com a responsable de la Secretaria d’Agitació i Propaganda de la Unió de Dones de Catalunya. Durant l’exili a França va col·laborar amb la resistència i en les xarxes d’evasió de refugiats de l’ocupació nazi.

Va tornar clandestinament a Barcelona l’any 1943, on la van detenir i recloure a la presó de les Corts. Quan la van excarcerar va continuar militant clandestinament. Va ser una de les fundadores de l’Associació Dones del 36, on va desenvolupar una tasca de recuperació de la memòria històrica de les dones de la guerra.

Consulteu la biografia de Enriqueta Gallinat en el suport original de l’exposició aquí.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: