María Luz Morales Godoy (1898 – 1980)

Nascuda a A Coruña al si d’una família acomodada, va ser una figura singular en la història del periodisme i va esdevenir la primera dona directora d’un diari a l’Estat espanyol.

La seva família es va instal·lar a Barcelona, on s’inicia en el periodisme a El Hogar y la Moda i als 21 anys n’esdevé la directora. Dona moderna, comença la seva col·laboració a La Vanguardia l’any 1923 on, sota el pseudònim de Felipe Centeno, s’encarrega de la secció de cine. Col·labora al diari madrileny El Sol (1926–1934) en una secció setmanal dedicada a la dona i la llar, en què va introduir perspectives noves als temes femenins.

Quan van comissar La Vanguardia, al juliol de 1936, i va quedar sota el control d’un comitè obrer, la van designar per al càrrec de directora durant la guerra, malgrat el seu apoliticisme. Durant la postguerra va ser represaliada: la van empresonar en un convent a Barcelona i la van depurar del periodisme.

L’any 1948 es va incorporar al Diario de Barcelona, on s’ocupava del teatre. Amb la democràcia la van rehabilitar com a periodista. Va desenvolupar activitats en diversos àmbits culturals i va publicar llibres d’assaig, biografia i ficció.

Consulteu la biografia de Nativitat Yarza en el suport original de l’exposició aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: