Teresa Pàmies i Bertran (1919 – 2012)

Nascuda a Balaguer, de petita va viure les represàlies al seu pare per la seva militància política. Militant de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya (JSUC), durant la Guerra Civil es va desplaçar a Barcelona, on va esdevenir una jove dirigent comunista i membre de l’Executiva de la JSUC.

Oradora de gran impacte, destaca la seva participació al Míting de la Monumental en la Setmana d’Ajut a Madrid al març de 1937. Directora de la revista Juliol, va promoure l’Aliança Nacional de la Dona Jove, on defensa el paper de la dona a la guerra.

El 1938 se’n va anar als Estats Units per assistir al II Congrés Mundial de la Joventut per la Pau i va emprendre una extensa gira per aconseguir suport per a la República. Es va exiliar a França i va passar un quant temps en un camp de concentració. Va participar a la resistència i després va anar a la República Dominicana, Cuba i Mèxic, on va estudiar periodisme.

L’any 1947 va tornar a Europa i va ser redactora i locutora a Ràdio Praga. El llibre Testament a Praga, escrit amb el seu pare, va guanyar el Premi Josep Pla l’any 1971, quan va tornar a Catalunya. Escriptora i figura mediàtica, la van guardonar amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el 2001.

Consulteu la biografia de Teresa Pàmies en el suport original de l’exposició aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: