Margarida Xirgu Subirà (1888 – 1969)

Nascuda a Molins de Rei, va ser una de les millors actrius dramàtiques del segle XX. L’any 1906 debuta a l’obra Teresa Raquin, que serà el seu primer gran triomf. Convertida en actriu professional, la seva vocació artística es consolida al Teatre Romea amb Mar i cel, de Guimerà.

El 1910 estrena Salomé d’Oscar Wilde, en una actuació que va causar un gran escàndol entre els sectors més conservadors perquè hi ballava amb el ventre nu. El 1913 inicia la seva projecció internacional a París i després a Buenos Aires aportant-hi els corrents renovadors del teatre europeu i espanyol.

Amb un repertori eclèctic, engega la seva pròpia companyia teatral amb què aportarà estètiques teatrals noves. El 1927 estrena Mariana Pineda de Lorca al Teatre Goya de Barcelona. Republicana i ambaixadora cultural de la Segona República, converteix el teatre de Lorca en la base del seu repertori.

S’exilia durant la Guerra Civil i recorre els escenaris teatrals principals de Mèxic, Xile, l’Argentina i Uruguai, on dirigeix la Comèdia Nacional i imparteix docència fins a la seva mort.

Consulteu la biografia de Margarida Xirgu en el suport original de l’exposició aquí.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: