Nativitat Yarza i Planas (1872 – ?)

Nascuda a Valladolid, filla d’un sabater de l’exèrcit, viu a Catalunya des de 1876.  Marca una fita en la història política de Catalunya en esdevenir la primera alcaldessa democràtica. Va estudiar magisteri a Osca i va aconseguir una plaça fixa a l’escola de Bellprat, a la comarca de l’Anoia, l’any 1930.

Vinculada als radical-socialistes de Marcel·lí Domingo, va promoure el feminisme republicà i el 1931 va constituir l’Associació Femenina Republicana Victòria Kent. Va promoure el laïcisme com a mitjà per aconseguir la igualtat de drets entre homes i dones.

Afiliada a Esquerra Republicana de Catalunya, va encapçalar la candidatura d’aquest partit a les eleccions municipals de 1934 quan va resultar elegida alcaldessa de Bellprat. El president Lluís Companys la va rebre al Palau de la Generalitat poc després.

Quan va esclatar la Guerra Civil es va allistar com a miliciana a la columna «Del Barrio» al front d’Aragó, i a l’agost de 1936 es va traslladar a Barcelona, on es va dedicar a tasques docents. Es va exiliar al final de la guerra a França, i després se’n perd del tot el rastre.

Consulteu la biografia de Nativitat Yarza en el suport original de l’exposició aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: